Gastroodpad je biologicky rozložitelný odpad z kuchyní v domácnostech, z restaurací a stravovacích zařízení. Skládá se zejména z nezpracovaných surovin, nezkonzumovaných zbytků pokrmů a potravin rostlinného nebo živočišného původu či potravin po datu spotřeby. Potravinový odpad se od roku 2022 třídí do hnědých popelnic o objemu 120 l. Nádoby jsou opatřeny těsnícím víkem. Šedesát nádob je rozmístěno na stanovištích s kontejnery na tříděný odpad, případně u nádob na směsný komunální odpad (mapa stanovišť).
Odpad z kuchyní je možné do těchto nádob ukládat v původních (originálních) obalech nebo v papírových či igelitových sáčcích. Do nádob NEPATŘÍ potraviny ve skleněných obalech a velké kosti.
O svoz se stará rapotínská bioplynová stanice, která naloží popelnici a vymění ji za čistou vždy 1x týdně ve středu (od 01.07.2024). V bioplynové stanici tento odpad slouží na výrobu elektřiny, plynu a hnojiva. Více informací o zpracování odpadu na www.tridimgastro.cz.
Další informace o třídění potravinového odpadu ve městě jsou dostupné v tiskové zprávě nebo na TV Polar.
![](https://ekoweb.novyjicin.cz/wp-content/uploads/2023/09/gastronadoba-2.png)
V Návštěvnickém centru na náměstí je možné zakoupit si kompostovací košíky pro pohodlné třídění tohoto odpadu v kuchyni. K dostání jsou i kompostovací sáčky.
![Deset zásad, jak neplýtvat potravinami](https://ekoweb.novyjicin.cz/wp-content/uploads/2023/10/Desatero_pltvn-1024x1024.png)
![Stanoviště nádob na gastroodpady a popis toho, co lze třídit.](https://ekoweb.novyjicin.cz/wp-content/uploads/2023/12/TG-letak_Novy-Jicin_2023-1-page-002-orez-738x1024.jpg)